Please enable JS

Carmen

Producent Opera Zuid

Genre'stoneel

PeriodeJul '13 t/m Oct '13

WebsiteKlik hier

Het alom geprezen theaterduo Leopold Witte en Geert Lageveen stapt nu voor het eerst de operawereld binnen. Na jarenlange ervaring met het maken van muziektheater bij Orkater en diverse orkesten, gaat het duo met de Opera Zuid-productie Carmen de uitdaging aan om opera te regisseren. Het beroemde verhaal over liefde en jaloezie plaatsen Lageveen en Witte in de jaren zestig. Zigeuners worden hippies, sigarenmeisjes roken joints en er zijn rellen met de politie. Make Love Not War! Carmen is ‘baas in eigen buik’. Vrijheid blijheid. Vrouwenpower in de flower power. Provo’s en hippies, zoals Carmen, met een ongebreidelde zucht naar vrijheid. In die vrijheid kun je keuzes maken, volgens Witte en Lageveen. ‘In vergelijking met theater’, zeggen ze, ‘is bij opera de muziek klaar, de teksten zijn er en binnen die beperkingen moet je als regisseur en zanger je eigen vrijheid zien te winnen.’

Het succes van de opera Carmen was eind negentiende eeuw niet vanzelfsprekend. De repetities verliepen moeizaam, de partituur moest almaar gewijzigd worden en het orkest was er van overtuigd dat de muziek onspeelbaar was. De première in 1875 liep uit op een fiasco; het publiek reageerde geschokt en afwijzend op het werk. Toch werd Carmen één van de populairste en bekendste opera’s.

Carmen
Carmen Carmen
Carmen

Het verhaal van Carmen

De korporaal Don José laat zich verleiden door de exotische Carmen. Hij moet en zal haar hebben. In de ban van zijn verliefdheid laat hij zich overhalen te deserteren, vergeet hij zijn liefde voor Micaëla en komt hij in een crimineel circuit terecht. Zijn verliefdheid blijkt catastrofaal; Carmen valt uiteindelijk voor de charmes van de toreador Escamillo en Don José, verblind door jaloezie, gaat op tragische wijze zijn ondergang tegemoet.